Нова цветова комбинация за ножове Morakniv Basic 511 & 546 Limited Edition 2023

Лимитираното издание за 2023 на ножовете Morakniv Basic 511 (C) & Morakniv Basic 546 (S) за цветова комбинация черпи вдъхновение от блестящото жълто на Zorngården, дом на световноизвестния художник Андерш Цорн, разположен в сърцето на градчето Мора, както и от красивия червен цвят Dala Red, който от десетилетия придава характер на ножовете на Morakniv.

Zorngården е един от най-известните домове на художници в Швеция. Построен и декориран в началото на миналия век от Андерш Леонард Цорн, той остава почти недокоснат от времето. През 1886 г. Цорн придобива празен парцел близо до църквата в Мора и премества малка дървена къща в имота, която се превръща в ядрото на дома на Андерш и Емма Цорн. Проектиран от самия художник, структурата съчетава местните дървени традиции с архитектурата на английските къщи и концепцията на Цорн за жилища от епохата на викингите - едновременно селски и изискани, грандиозни и уютни. Около 1910 г. Zorngården е завършен, заобиколен от градина с ягодоплодни храсти и овощни дървета и украсен с фонтан от бронз, направен от самия Цорн. В градината е и ателието на художника, което се помещава в средновековна къща с дървени стени и тавани, датираща от 1290 г.

От дома на художника Цорн до добре познатия червен цвят, стъпката не е по-далеч от щрих с четка върху палитра. Цветът, който е толкова силно свързан с Мора, Даларна и Швеция, играе специална роля в историята на ножовете от 1912 г. А именно, от тогава дръжките на ножовете, произведени в Мора, започват да се боядисват с уникалния червен цвят Dala Red.

Ножовете Morakniv Basic 511 Limited Edition 2023 (C) и Morakniv Basic 546 Limited Edition 2023 (S) са надеждни ножове в много различни ситуации и при различни климатични условия през цялата година. Отличен избор, когато има нужда от здрав инструмент под ръка, идеални за безопасна и ефективна работа.
Ергономичната полимерна дръжка разполага с предпазител за пръстите и е снабдена с Morakniv Smart Button System, което означава, че може да се прикрепят няколко ножа за различни цели един към друг. Има и практична щипка за колан за лесно закрепване към колана.
Остриетата, осигуряващи здравина и стабилност при всяко рязане, са с дебелина 2,0 mm и дължина 91mm.
Ножът Morakniv Basic 511 Limited Edition 2023 (C) е с острие, изработено от въглеродна стомана и е лесно за повторно заточване. Внимание: Въглеродната стомана ръждясва, така че след употреба острието се избърсва и смазва.
Ножът Morakniv Basic 546 Limited Edition 2023 (S) е с острие, изработено от рециклирана шведска неръждаема стомана и има дълготрайна острота.